maanantai 8. kesäkuuta 2015

Kesä on nyt

Ihmiset kyselevät, että miksi kesä ei tule?! Lämpimämpää säätä kaivattaisiin. Minä olen päättänyt nauttia kesästä, tässä ja nyt. Siihen nautintoon riittää se, että on vihreää ja lämmintä! Jos parempaa kesää jää nyt odottelemaan, se on äkkiä ohi. Ja jos vielä jäät odottelemaan mahdollista kesälomaasi nauttiaksesi kesästä, mahdollisuudet täydelliseen onnistumiseen pienenevät edelleen. Itse lomailen vasta elokuussa, mutta ei haittaa: täällä töissäkin on kesä!

Diakoniatyön ja koko seurakunnan elämä muuttuu kesäksi. Toukokuun loppuun saakka kalenteri on aivan täynnä eikä mitään uutta meinaa saada mahtumaan mihinkään. Kesäkuun alusta tilanne muuttuu ja kalenteri tyhjenee kuin taikaiskusta. Talvikaudella pyörivät piirit ja kerhot jäävät kesätauolle, työtoverit lomailevat ja kokouksia ei pidetä. Joskus tuntuu myös siltä, että diakonian vastaanoton asiakkaatkin pitävät kesälomaa. Varsinkin heinäkuu on seurakuntatalolla hiljainen kuin se kuuluisa huopatossutehdas. Tilannetta muuttaa sekin, että työssä olevista tovereita iso osa on jatkuvasti leirillä.

Diakoniatiimikin tietysti lomailee vuorollaan. On ihana ajatus, että jokainen saa ansaitsemansa lepopätkän pitkän talven uurastuksen jälkeen. Kukin viettää sen omalla tavallaan ja omien ihmistensä kanssa ja toivottavasti palaa virkistyneenä taas työn ääreen. Nykyään saa tietysti olla onnellinen, että on työ, josta pitää lomaa.

Kesällä on aikaa tavata enemmän ihmisiä henkilökohtaisesti (jos he eivät ole lomalla) tai kierrellä turuilla ja toreilla ihmisten parissa. Kesällä on myös aikaa siivoilla mappeja ja hyllyjä talven aikana kertyneistä asioista. Myös aivojen tyhjentäminen ja tuulettaminen kesäisellä ilmalla on hyödyksi tulevaa talvea varten. Kesällä on myös hyvä suunnitella tulevaa syksyä ja koko talvikautta. Hyvän suunnitelman vauhdissa on taas syksyllä hyvä kiiruhtaa eteenpäin.

Diakonian vastaanotto pyörii toki koko kesän ja aina on joku työntekijä tavoitettavissa. Vastaanottopäiviä on kesän aikana viikossa kolme talvikauden neljän sijaan, mutta siinä ehditään hyvin palvella kaikki avuntarvitsijat. Tänä kesänä emme valitettavasti saaneet järjestymään vastaanottopäiviä säännöllisesti joillekin viikonpäiville, mutta joka päivä joku on vastaamassa puhelimeen. Hätä ja taloudellisen avun tarve ei nimittäin lopu kesälläkään, vaikka auringon valo ja lämpö saattavatkin hieman lieventää ahdinkoa. Asioita voidaan selvitellä ja pientä apua antaa, vaikka isot ratkaisut eivät kesäaikaan onnistuisikaan.

Kun työpäivä on täysi, on jo kiire kotiin "kesähommiin". Kalenteri ja jo joku kodinhoitajan vaistokin kertoo, mitä hommia kulloinkin on listalla. Eikä niistä pääse, jollei niitä tee. Tänä kesänä katselen omia nurkkia vielä vähän tarkemmin, sillä loppukesästä saamme pitää perhejuhlat. Sitä haluaa, että oma kotikin on silloin parhaimmillaan. Valo auttaa jaksamaan näitä omiakin hommia.

Kun juhannus lähestyy, kesäkukkakausi on parhaimmillaan. Katsele ympärillesi, mitä kaikkea voisit luonnonkukkakimppuusi kerätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti