sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Sydämen kyllyydestä suu puhuu

Muistatko tuon otsikon vanhan sanonnan, jonka alkuperä lienee Raamatussa? Tänä iltana on sellainen olo, onneksi. Jos olisin kirjoittanut tänne reilu viikko sitten, tekstistä olisi tullut väsyneen ihmisen synkkä tilitys. Onneksi en kirjoittanut, sillä nyt on vähän parempaa kerrottavaa tämän viikon tapahtumista.


Saimme nimittäin viettää kollegojen kanssa kolme päivää Turussa Kirkon diakonian päivillä. Edellisen kerran päivät järjestettiin kolme vuotta sitten, joten Turkuun lähteminen tuntui hienolta. Nämä ovat meidän omat päivät! Torstain ja perjantain olimme koolla noin 600 diakoniatyöntekijän ja diakoniapapin voimin ja lauantaiksi mukaan liittyi lisäksi noin 350 diakonian vapaaehtoistoimijaa. Äsken juuri vastasin järjestäjien palautekyselyyn siitä, mikä minua päivillä ilahdutti eniten: Toivon iltaveisuut kauniissa Mikaelin kirkossa, emeritusarkkipiispa Jukka Paarman johdolla tehty Piispankadun historiakävely, hyvät järjestelyt ja ruokailut Logomon kulttuurikeskuksessa, Meriteatterin esitys perjantai-iltana sekä lukuisat kohtaamiset tuttavien kanssa. Päivät sisälsivät tietysti myös tietopainotteisia oppihetkiä, muun muassa uusien diakoniatyöntekijän eettisten ohjeiden julkaisu sekä yli-innovaattoriaktivistin innostava luento asioiden muuttamisesta.


Ehkä parhaiten mieleen jäivät kuitenkin emeritusarkkipiispa John Vickströmin kauniit sanat juhlapäivällisellä. Hän sanoi diakonian olevan vapautusliike: me vapautamme ihmisiä köyhyydestä, häpeästä, syyllisyydestä ja muista elämää vaikeuttavista asioista. Tietysti tähän diakoniseen vapautusliikkeeseen kuuluvat kaikki ne, jotka lähimmäisiä rakastavat. Toiseksi Vickström muistutti Jeesuksen sanoista: "Mitä haluaisit minun tekevän sinulle?". Usein muistan kysyä apua tarvitsevalta juuri näin, joskus en, mutta minulla on lupa käyttää Jeesuksen sanoja, ja apua. Tuntui hyvältä saada näin lämmintä palautetta työstään ja voimia jatkoon. Piispa Vickström muuten täyttää 1.10. 85 vuotta ja lähti Logomosta illalla pyörällä kotiin! Piispa Vickströmin lisäksi juhlapäivällisellä ja teatteriesityksessä olivat paikalla myös toinen emeritusarkkipiispa Paarma, nykyinen arkkipiispa Kari Mäkinen ja Turun piispa  Kaarlo Kalliala. Siinä seurassa oli aika juhlallinen olo.


Päivien viimeisillä hetkillä palkittiin useita henkilöitä diakonian kultaisella ansiomerkillä sekä valittiin Vuoden diakoniatyöntekijäksi Katja Lahti Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta. Vielä ennen loppumessua julkistettiin seuraavien Kirkon Diakonian päivien järjestelyistä vastaava hiippakunta ja se on Tampere! Vuoden 2018 syksyllä saamme siis kutsua kollegat vierailulle omaan hiippakuntaan, joko Tampereelle tai Lahteen.


Syyskuu jatkuu edelleen koulutuskuukautena, sillä alkavalla viikolla tiistaina ja keskiviikkona diakoniatyöntekijätkin osallistuvat Tampereen hiippakunnan synodaalikokoukseen Tampereella. Aiemmin tämä kokous on ollut vain papeille, mutta piispa Matti Repo on halunnut tällä kertaa kutsua mukaan myös toisen kirkon virkaan vihityn ryhmän eli diakoniatyöntekijät. Saapa nähdä, mitä sieltä päiviltä tulee tuliaiseksi.


Ehkä kuitenkin enemmän kuin Kirkon Diakonian päivistä, iloitsen tänään Valkeakosken kirkossa vietetystä diakonian ja lähetyksen messusta. Meillä oli niin huippuavustajaporukka, että ei paremmasta väliä! Pyysimme tehtäviin ihmisiä, jotka eivät aikaisemmin ole olleet mukana messussa, mutta ovat muuten lähellä diakoniaa. Kaikki suorastaan ylittivät itsensä. Toivon, että kaikki saivat osallistumisesta myös rohkeutta omaan elämäänsä. Iloitsen myös työtovereistani Terhi-Mariasta, Juhasta, Tomista ja Irjasta, jotka olivat mukana messua tekemässä. Erityisesti Tomi-kanttorista, joka oli valmistellut messun esirukouksen yhdessä diakoniaväen kanssa ja kirjoittanut sen puhtaaksi. Ja improvisoi hienosti kauniin musiikin ehtoollisen ajaksi, kun olimme unohtaneet yhden virren kokonaan! (Tai minä olin unohtanut merkitä sen yhteiseen järjestelmäämme.) Messun jälkeen saimme nauttia maittavasta lähetyslounaasta seurakuntatalolla. Olen iloinen, että uskalsimme alkaa tätä suunnitella ja pyytää ennakkoluulottomasti ihmisiä mukaan. Kiitän Jumalaa jokaisesta. Tästä on hyvä jatkaa seuraavan viikon haasteisiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti