torstai 3. joulukuuta 2015

Joulukuun askareita


Ensimmäisestä adventista on alkanut joulun odotus. Silloin on lupa alkaa odottaa Syntymäjuhlaa, lisätä pieniä valoja pimeyteen, pukeutua punaiseen ja kuunnella Jouluradiota.

Diakoniatyössä joulun valmistelu taas on aloitettu jo alkusyksystä. Tai oikeastaan jo keväällä on päätetty eläkeikäisten perinteisen joulujuhlan ajankohta: Pappilanniemessä perjantaina 18.12. Ensimmäistä adventtia edeltävänä lauantaina diakonia oli mukana kaikkiaan kolmissa eri myyjäisissä: seurakuntatalolla, Koskikarassa ja Tietotien lukiolla. Myyjäistuotto käytetään avustustoimintaan.

Diakoniatoimiston joulupäivystys alkoi tänä vuonna 30.11. ja siihen mennessä kaiken pitää olla suurin piirtein valmiina. Ajoissa pitää päättää, minkä suuruisia ovat oman seurakunnan jouluavustukset perheille ja yksinäisille. Ajoissa olemme myös päättäneet, ketkä meistä minäkin päivänä päivystävät. Joulukuussa diakoniavastaanotto on avoinna ilman ajanvarausta arkisin klo 9-12 ja useita satoja kävijöitä nytkin odotetaan. Yksityisiä joulun rahalahjoittajia alkaa myös ilmaantua jo hyvissä ajoin. Näiden kohdalla diakoniatiimissä mietitään sopivat kohteet isommille lahjoituksille: yritämme ilahduttaa aina eri perheitä, juuri nyt isoimmassa hädässä olevia. Kukaan ei saa rahaa, vaan avuksi annetaan kauppojen lahjakortteja. Joulua lähestyttäessä sekalaisia avustuksia saapuu lisää: koskaan ei tiedä, mitä kaikkea vastaanoton kävijöille voi joululahjaksi antaa, ruokalapun lisäksi. Tämän joulun alla kävijät saavat mukaansa shampoota ja pesuainetta. Emme voi kuitenkaan enempää ottaa vastaan vaatteita tai muuta tavaraa, koska meillä ei ole niille säilytystiloja ja niiden jakaminen oikealle tarvitsijalle on vaikeaa.

Tänä jouluna vähävaraisten noudettavissa ovat pitkästä aikaa myös EU:n tukemat kuivaelintarvikekassit, joilla arkea jatkaa kummasti. Nämä kassit jaetaan arkiaamupäivisin yhteistyökumppanimme Sininauhan tiloista Alppikadulta. Pitää myös päättää, koska Toivon talon ruokailun ilmainen jouluateria järjestetään. Ruokalan poikien ja emännän kanssa päätimme, että tänä vuonna se on keskiviikkona 16.12. Vankiloista alkaa tippua kirjeitä, joissa pyydetään pientä joulumuistamista heidän hoivissaan oleville valkeakoskelaisille vangeille. Pitää päättää, minkälaisia joululehtiä tilataan ja minkä verran. Kaikille lapsille annetaan vastaanotolla oma lehti ja varttuneempien tilaisuuksissa jaetaan myös joululehteä. Kaikkia joulukuun tilaisuuksia täytyy alkaa suunnitella, että ei jää viime tippaan. Aika monissa lauletaan niitä kauneimpia joululauluja. Johonkin joulujuhlaan mennään vieraiksi ja saadaan lukea siellä jouluevankeliumi. Yhteistyökumppaneitamme muistamme joulukirjeellä ja saamme muutaman kortin vastineeksi.

Joulun alla yritetään käydä mahdollisimman monessa kodissa tervehtimässä niitä omia asiakkaita, joita painaa yksinäisyys tai sairaus. Joitakin jouluavustuksia myös viedään perille saakka. Joissain palvelutaloissa ja ryhmäkodeissa vietetään Herran Pyhää Ehtoollista joulun alla. Torstaina 17.12. kutsumme kaikkia diakonian asiakkaita ja diakoniaihmisiä Diakoniakahvilaan Kohtaamispaikalle. Tämä on uusi juttu! Teemme yhdessä torttukahvit, laulamme joululauluja ja rupattelemme. Diakoniakahvila jatkuu avoimin ovin kevätpuolella joka toinen perjantai-iltapäivä klo 13.30-15.

Kaikki tämä mahtuu tässä muutamaan virkkeeseen, mutta täyttää kyllä koko joulukuun kiireellä. Se on rankkaa, mutta valmistaa myös omaan jouluun. Antaessaan saa nimittäin. Haluatko sinä auttaa? Tavaraa siis emme niin kovasti toivo, mutta kaikkien lahjoitusten tulisi olla meillä hyvissä ajoin joulukuun alussa, jotta ehdimme ne toimittaa perille. Suurin osa lahjoittajistamme haluaa auttaa hädässä olevia lapsiperheitä, mikä on hieno asia. Toivomme kuitenkin, että joku haluaisi auttaa myös yksineläviä tai lapsettomia pareja. Sielläkin on paljon hätää ja haluamme mahdollisimman monen joulun olevan vähän helpompi. Joulu on uskonnolliseltakin kannalta tärkeä juhla, mutta erityisesti se on hengeltään lämmön ja jakamisen juhla, jonka lähes jokainen haluaa jollakin tavalla erottuvan arjesta.

Kaikkein parhaimman lahjan kuitenkin annat lähimmäisillesi antamalla heille aikaasi. Käy tervehtimässä vanhusta, auta ostoksissa, pyydä kahville, vietä aikuisten oikeasti rauhassa aikaa läheistesi kanssa. Joulun lapsi on siellä, missä on ihmisten välillä rakkaus ja hyvä tahto.
Teksti julkaistu lyhennettynä Kotikirkko-liitteessä 27.11.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti